Ako sa starať o vírivku

Zaobstarali ste si novú vírivku, ale riešite hlavnú otázku, jak sa o ňu musíte starať? Základnú starostlivosť Vám samozrejme poradíme už pri kúpe vírivky. V tomto článku sa dočítate, aké sú základné prípravky pre starostlivosť o vírivku, na čo si musíte dať pozor a čo všetko budete potrebovať, aby voda vo Vašej vírivke bola stále čistá a maximálne hygienická aj pri častom používaní.

Chémie pre bazény vs. vírivky

Základná informácia je tá, že o vodu vo vírivke sa musíme starať inak, než o bazénovú vodu. Údržba vody vo vírivke je špecifická, nieje vhodné používať klasickú bazénovú chémiu. Hlavným dôvodom je to, že voda vo vírivke je oveľa teplejšia než v klasických bazénoch (nad 30 °C) a kvôli tomu dochádza k zníženiu účinnosti prípravkov pre bazénovú chémiu. Voda vo vírivke je tiež v menšom objeme než koľko je vody v bazéne a preto je dôležité aj stanoviť správnu koncentráciu chémie pre úpravu vody.

Spolu s vodou vo vírivke je tiež nutné čistiť aj všetko potrubie vírivky, kde môže dochádzať k usadzovaniu nečistôt. Špinavé potrubie potom vždy skontaminuje vodu vo vírivke a boj so znečistenou vodou je potom "nekonečným príbehom".


Kompletné chémie do vírivky

Chemie do vířivky


Dezinfekčné prípravky pre vírivku

Medzi prípravky, ktoré nieje vhodné používať pre dezinfekciu vody vo vírivke, patrí chémia so zložkou aktívneho chlóru, ktorý nieje v teplejšej vode stabilný a tým sa znižuje jeho dezinfekčné funkcie. Chlorovaná voda vo vírivke môže tiež spôsobiť nepríjemnú kúpeľ kvôli páleniu očí, svrbeniu kože alebo nepríjemnému zápachu chlóru.

Naopak pre  údržbu hygienicky čistej vody vo vírivke sa často používajú produkty, ktoré obsahujú brom alebo na produkty na bázy aktívneho kyslíku. Aktívny kyslík nedráždí oči ani pokožku. Prípravky s aktívnym kyslíkom sú buď ako tekutá forma, ktorá sa leje priamo do vírivky, alebo kyslíkové tablety s tekutým aktivátorom.

Kyslík, úprava PH, odpeňovač a dalšie chémie pre vírivky

Medzi ďalšie produkty, ktoré používame pre udržanie čistej vody vo vírivke patrí prípravok na úpravu pH vo vode, odpeňovače pre elimináciu nežiaducej peny alebo napr. kyslíkový aktivátor, ktorý aktivuje oxidačné zložky prípravkov chlórovej alebo kyslíkovej chémie pre vírivky, prípravky pre úpravu tvrdosti vody. Pokiaľ máte vo vírivke tvrdú vodu, ktorá nieje nijak upravovaná, môže dochádzať k usadzovaniu vodného kameňa vo vírivke a na skelete vírivky, na tryskách alebo v ohreve a čerpadlách. Tým dochádza k ich poškodeniu. Prípravky na úpravu tvrdosti vody zabraňujú usadzovaniu vodného kameňa a železa a tým vírivku chrání. 


Kompletné chémie do vírivky

Chemie do vířivky




SERVIS | OBCHOD

+420 777 064 741

Kontaktovať